Krönika  En crossfarsa berättar
 
 
 
  A chronicle by "Alf-Johan".
 
 
 

Alf-Johans månadskrönika

    2012-12-03
 

En Crossfarsa berättar

 
Eftersom jag sysslat mycket med Moto-Cross, och detta tagit i anspråk stor del av min fritid, så kommer min krönika handla om episoder och motorcyklar från den tiden.
Nå väl då jag alltid varit intresserad av motorsport redan från min ungdom så föll det sig naturligt att jag invigde min son i all form av motorsport, redan när han var i 5-års åldern fick han följa med mig på olika motortävlingar, såsom roadracing, rally, cross och isbaneracing. Något jag är glad för idag är att detta stärkte banden mellan far och son.
När min son blivit 10 år 1973 var det dags att inviga honom i mina tankar gällande  motorsport, intresset fanns ju redan och hemma hos oss fanns alltid motortidningen, vilken Moto-Cross Aktion var den som lästes mest.
Frågan från mig den dagen blev: Vill du åka go-kart eller Cross? Svaret blev Cross vilket var lätt att förstå då hans stora idol var Bob Hannah.
Pengar fanns inte i uppsjö och några färdiga hojjar för en tioårig nybörjare fanns inte på den tiden, så det var bara att bygga en. Jag inhandlade en gammal väl använd Suzuki M12 av tvivelaktigt skick. Köpesumman var hiskeliga 50 kr.
Här skulle jobbas, vi skrapade och målade samt mekade. Alla delar vi köpte var begagnade. Observera att detta renoveringsarbete skedde på våran balkong under hösten.
´Det var ett spännande ögonblick när vi skulle prova den, vilket gick över förväntan. Denne kille hade som vi säger gaskänsla, vilket är en bra fördel när man ska lära sig köra. Här hade vi nu en kille frälst på cross. Ytterligare en hembyggd cross kom att göras, den med 7,5 hästars Zündappmotor och en ram från Tunturi.
Något år gick och det behövdes starkare grejer. Det inhandlades en JM Kreidler från Torsten Hallmans motorfirma på Svartbäcksgatan i Uppsala.
Bara att få handla en båge av Torsten Hallman var ju en tonårings heta dröm. Hur som helst detta vit-gröna monster kunde nu hämtas varvid halva köpesumman erlades. Det fanns mer intresse än pengar så därför delades köpesumman upp på två gånger, kanske lite som öppetköp också.


Det var bara att sätta sig upp och köra, men i början hördes lite svordomar, för denna maskin var ju lite häftigare i sitt register jämfört med hans gamla 7,5'a.
Så till sonens första tävling 1975, då 12 år gammal. Den ägde rum i Rasbo någon mil utanför Uppsala. Rutin fattades med det skulle komma att bli bättre med tiden. Efter ett tag behövde maskinen mera ork, så vi lämnade den till en kompis som var bra på trim och han kramade ut lite mer ur den. Vi bytte också till en bättre framgaffel, större förgasare samt höjde den lite för killen var nu 14 år.

1978 så köptes en sprillans ny cross från Italien, en Testi med monoshockfjädring. Den och en Montesa 250cc att träna på skulle göra susen.Vid 16 års åldern kom han att kör i U 16 klassen på en KTM och sedan i 125cc klassen på en Aprilia.Så flöt det vidare till 24 års åldern då han lade handskar och hjälm på hyllan. Sista året körde han en Suzuki 250cc.Vid  48 års ålder vart det en stunds återupplivning av gamla minnen, då på en Klassic Yamaha YZ 125 som vi tillsammans hade renoverat. För att sammafatta så har denna tid varit mycket givande och än i dag har vi bra kontakt och diskuterar cross. -" Far den tiden vi höll på med cross var den bästa tiden i mitt liv" har sonen sagt inte bara en gång.


 
 

Hälsningar från Alf-Johan